maanantai 11. toukokuuta 2015

hyvä vai huono?


Olen kuullut paljon juttuja hyvistä ratsuista ja sitten noista huonoista.
Yleisin peruste hyvälle ratsulle on että sillä kilpaillaan aktiivisesti vaikeissa kouluratsastusluokissa ja yleensäkkään nämä hienot hevoset ovat sellaista puhdasta kultaa että tavan tallaaja saa varoa jos kurkistaa karsinaan oven yli.
Toiset ovat sitten niitä jotka hyppäävät VÄHINTÄÄN 110cm luokkia ja niitäkin vaan lämmittelymielessä. Ne taas ovat niin "kuumia" että tavantallaajalla hanskat on tulessa ja hevonen irti ja katkaisee koipensa, joten pysykää niistäkin kaukana.
Sitten on näitä huonoja  ratsuja jotka kulkevat ratsastuskoulujen kilpailuissa millon mikäkin ratsastaja (jotka auttamatta ovat aivan surkeita kerta eivät jo 10 vuotiaana ole olleet jonkin sortin mestaruuksissa sijoittuneita) selässä keikkuen  jotain yrittäen saavuttaa.
Vielä huonompia ovat nämä puskapollet joita harrastelijat pitävät pölyisissä pienissä talleissaan ja pienissä homeisissa karsinoissaan(vaikka kukaan ei ole edes vaivautunut katsomaan tallia muutakun ulkopuolelta) varmasti eivät ruokaakaan saa.
Varmaan kaikkein kamalimpia otuksia ovat eläkeläiset. Nämä entiset Kullatut ja kuumat hevoset loistavilta kisakentiltä jossa kaikki on puhdasta kiiltävää ja niin postikorttikuvan tarkkaa näpertämistä että sokeaksi tulee jos ei aurinkolasit päässä nökötä. Nämä vanhukset eivät jaksaneet enää tai omistaja huomasi nuoremman olevan myytävänä. teuraaksi tai äkkiä lahjoituksena pois jollekkin tädille/sedälle pusikkoon piiloon.
Olen nähnyt monenlaista hevosta. nuoresta vanhukseen, hipistä rokkariin jne.
mietin tässä että mikä saa ihmiset päättämään mikä hevonen on hyvä ja etenkin milloin hevonen on huono? olisiko mahdollista että tämä hyvä hevonen olisi erilaisissa käsissä ollut sitten huono?
vai olisiko tästä huonosta tullut kokeneemman käsissä paras? kyllä tiedetään että on liikkeet geenit luonne yms vaikuttavia tekijöitä mutta näin perus turpatuntumalla.
Hevonen:
4 jalkaa
runko
kaula
pää jossa samettinen turpa ja
sieraimet
ylhäällä 2 korvaa jotka tutkivat maailmaa kokoajan
harjas ja häntä.
jokaisella yksilöllä omat tunteet.

onko hevonen huono jos se opettaa ihmistä toimimaan sen kanssa vaikka välillä sillä hermot ihmiseen menisikin ja päättää tehdä juuri niinkuin itse haluaa.
onko hevonen hyvä jos se hyppää joka esteen yli oli se sitten turvallista tai ei. mutta koska hyppää korkealle on hyvä?
onko hevonen huono jos se nauttii elämästään metsän siimeksessä pienellä tilalla ilman stressiä?
onko hevonen hyvä jos sen elämä on pelkkää koulutustason korotusta ja kulkee hyvin kopissa puolet
elämästään?

olisiko sittenkin niin että hevonen on juuri niin hyvä kuin sitä arvostava ihminen?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti